Banksparen – gouden handdruk

Banksparen is enkele jaren geleden door de Nederlandse overheid geïntroduceerd zodat spaarders meer keuzes hebben om fiscaal gunstig te sparen. Zodoende is banksparen een aantrekkelijke manier om te sparen voor bijvoorbeeld je pensioen, een eigen woning of voor de gouden handdruk, zonder dat je daar direct inkomstenbelasting over hoeft te betalen.
Als je gaat banksparen, dan betekent dit dat je spaart op een gesloten bankrekening. Je kunt het opgespaarde bedrag pas op een van tevoren afgesproken moment opnemen, bijvoorbeeld wanneer je met pensioen gaat. En juist omdat je hiervoor niet bij je geld kunt, kan de bank in kwestie je een veel hoger rentepercentage bieden in vergelijking tot een normale spaarrekening.

Wat is het nut van banksparen?

Afgezien van het feit dat je met banksparen fiscaal gunstig kunt sparen, en je erg veel rente uitgekeerd krijgt, heeft de introductie van banksparen ook een collectief voordeel voor de Nederlandse economie. Banksparen is namelijk mede geïntroduceerd om de concurrentie te vergroten bij de financiële aanbieders. Denk hier bijvoorbeeld aan de verzekeringsmaatschappijen. Met het banksparen ontstond er een groter aanbod, en dat leidt tot een toename in de hoeveelheid aanbieders. En dat, tot slot, leidt op zijn beurt weer tot een toename in de afname. Dit is een economisch verschijnsel wat ervoor zorgde dat de kosten van het sparen afnamen, wat natuurlijk erg gunstig was voor de consumenten.

Verschillende mogelijkheden
Het kan natuurlijk ook zijn dat je onvrijwillig wordt ontslagen en dat je daarvoor een ontslagvergoeding krijgt. Dit is dan je ‘gouden handdruk’, waarmee je een eventueel gat in je inkomen kunt opvullen, of waarmee je bijvoorbeeld een eigen bedrijf kunt opstarten. Echter, er zijn ook mensen die het geluk hebben dat ze binnen aanzienlijke tijd een nieuwe baan krijgen, waarmee ze net zoveel als eerst verdienen, of misschien zelfs nog wel meer.
In zo’n geval kun je er natuurlijk ook voor kiezen om te gaan banksparen. Kies er dan in elk geval niet voor om het eerst uit te laten keren, want dan betaal je er namelijk wel eerst belasting over. Als je dit bedrag direct verder op gaat bouwen door ermee te gaan banksparen, dan creëer je alleen nog maar meer geld voor als je met pensioen gaat. Banksparen is hiervoor dan ook de beste optie, omdat je met banksparen fiscaal gunstig spaart, en omdat banksparen een soort deposito is, waarmee je erg veel rente ontvangt.

Laat je over banksparen in elk geval altijd goed adviseren door meerdere banken en/of door een financieel adviseur.

Copyright © 2019 Pensioen Geld